top of page
Search
  • Writer's pictureAnnelie Eriksson

Carnella Z - snäll och alldeles underbar


Nästa avelssto att presentera är Carnella Z, även kallad Nella här hemma på gården. Hon är Chippens raka motsats om man ser till temperamentet. När Chippen eldar upp sig tittar Nella lugnt på.


Hon flyttade till oss i början på 2018 och lämnade då sina två föl, ett sto och en hingst. Hon lyckades nämligen med bedriften att lura sina ägare och bära på tvillingar. Båda överlevde och rids just nu in - riktigt kul!


Nella, som är född 2006 kom till Sverige och Arnold Assarsson som femåring. Då fick hon smeknamnet Femman i stallet, något som jag inte valde att ta med hit, för det fanns ingen anknytning till oss för det namnet. Istället blev hon Nella, vår snälla dam <3 Vi köpte henne av Linnea och Ann-Sofi, som nu äger hennes första två avkommor. Linnea tävlade henne upp till 1,25 innan det var dags för avelsboxen. Hon har lärt mig en hel del om avel, bland annat att man kan inte bara titta på stoet man har framför sig när det kommer till val av hingst. Nella är nämligen väldigt lik Almé Z, som hon själv har i tredje led. Det kan lura en lite för om man ser på far, Caritano Z (filmklipp på youtube) och morfar Chellano Z så är det betydligt mer "sportigare" och lätta hingstar i typen.


Almé Z. Nella är en väldigt hemlighetsfull dam när det kommer till fölningen. När lilla Rose (e. Cascari) föddes vakade jag hela natten, helt säker på att det skulle komma ett föl när som helst. Dock fick jag se mig besegrad vid 7-tiden när Per gick upp för att fodra och Nella sov gott. Knappt 40 minuter senare kom hon - ute i hagen, haha! Jag har nog aldrig sprungit så fort som när Per ringde och ropade "HON FÖLAR". Jag och My var blixtsnabbt på plats, men Nella skötte det väldigt bra på egen hand.


Även Nella är fri från WFFS-genen, vilket ger stor valfrihet i hingstväljandet. Det gör helt enkelt att valet blir ännu svårare ;-) Vad vi ska betäcka henne med när stationen öppnar 2020 vet jag inte ännu, men jag har några månader kvar för att bestämma mig.


Jag har höga förväntningar på kommande föl från henne. Hon började ju nämligen strålande i vår ägo. Ett riktigt snyggt föl med helt rätt inställning, temperament och i en sportig modell. Rose Bay belönades med en fjärdeplats på fölvisningen och fick riktigt fina betyg från domaren. Att hon inte är såld är för mig ett mysterium. Men det ska bli riktigt kul att i framtiden få känslan "HA, jag sa ju det!" när hon växer upp och kommer visa alla kvalitéer som jag vet finns där inne.


Med sin nyfödda Rose Bay inne i boxen efter fölning ute i hagen.Nella och Rose på Strömsholm, hösten 2019.


Nella och Chippen - goda vänner <3Linnea och Nella på tävlingsbanorna.


Mvh Annelie

72 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page