top of page
Search
  • Writer's pictureAnnelie Eriksson

Chipotle HH - het och personlig!


Chippen och Niklas Jonsson i Österrike. Foto: Tomas Holcbecher/Holcbecher.com 2017 beslutade jag mig för att vi skulle bedriva ett litet avelsprojekt här på gården. Jag strävar ju alltid efter att lära mig nya saker, så varför inte prova avelsbiten på riktigt. Tanken var att ha ett eller två avelsston. Nu bor det fem stycken på gården - varav tre är våra egna. :-)

Jag tänkte presentera våra egna damer lite och börjar med hon som fått axla uppgiften på heltid först av alla. Chipotle HH, även kallad Chippen eller Chip här hemma. Hon är uppfödd av Hot Horses i Norrtälje 2004 och hann med många fina framgångar innan hon kom till oss 2017. Chippen är efter hingsten Quite Easy och stoet Chamina som är efter Robin Z. Hon är för mig en klassisk Quite Easy-märr. Väldigt personlig! Hon är den häst som jag sliter mitt hår för ibland och älskar otroligt mycket. Hon kommer alltid när jag visslar/ropar hennes namn och om hon fick skulle hon gärna sitta i knät här hemma under fredagsmyset. ;-)

Min älskade nallebjörn <3 Foto: Maria Oscarius Hon har tillsammans med Niklas Jonsson i Örebro tävlat upp till 1,55-hoppning internationellt. Tävlingsplatser som bland annat Falsterbo, Dublin, Arezzo och Barcelona har varit destinationer för henne. Chippen är på grund av sina framgångar ett trestjärnigt prestationssto hos SWB. Hon är fri från WFFS-genen. När det stod klart att karriären var över fick jag kontakt med Niklas och kunde köpa henne. Det kändes lite pirrigt att köpa ett avelssto som man inte känner och sedan matcha rätt hingst med henne. Här fick jag ovärderlig hjälp av Niklas och kunde få höra hur hon uppfattas i ridningen, vad han ansåg vara hennes svagheter och styrkor. Första året blev hon uttagen till Lövsta Star - ett avelsprojekt för att få in fina ston i avel. Vi kom överens om att ta Lövsta-hingsten Karmel vd Watering till henne. 2018 föddes då Quimby LVST (ett prefix som visar att hon varit med i projektet). Vi är så otroligt stolta över "Quimpan" som numera bor på Solbacken Gård i Halmstad. 2019 kom hennes nästa föl i vår ägo - Mary Ellis, som är efter Bertram Allens Romanov II. Även "Majsan" såldes till Solbacken Gård och får växa upp tillsammans med sin halvsyster.


2020 får Chippen inget föl, utan inleder avelssäsongen när stationen öppnar i april för betäckning. Vad gäller hingstval så är det den ständiga ångesten och förvirringen. :-) I skrivande stund finns det ett stort antal hingstar jag vill välja, men när man börjar korta ner listan blir det lättare. Jag har några månader på mig, så till slut kommer vi nog fram till något bra!

Utöver våra två uppfödningar har Chippen sedan tidigare en avkomma. Chili Explosion HH som föddes 2008. En valack efter Empire som numera bor i Kairo, Egypten. Jag fick 2017 kontakt med ryttaren via Facebook, vilket var superroligt att kunna höra lite om avkomman och framgångarna.

Chippen 2017 - här tidigt dräktig med Quimby LVST e. Karmel vd Watering. Foto: Maria OscariusDräktig!Chippen och nyfödda Quimby LVST
Chippen med Mary Ellis på sommarbete 2019. Mvh Annelie

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page